2022: Het wonderlijk plan van God

Gepubliceerd op 10 januari 2023 om 11:39

Op 25 november 2022 werd in Auberge du Pecheur (St-Martens-Latem) de rode loper uitgerold voor een wijnappellatie die al vanuit zijn naamgeving tot de verbeelding spreekt. De Baronie Gent van de Commanderie du Costes du Rhône werkte een dubbelactiviteit uit rond het wijngebied Plan de Dieu, een Rhôneappelatie die in 2005 tot een benoemde Côte-du-Rhône-Village is gepromoveerd. In de schaduw van de rotsen van de Dentelles de Montmirail en een beetje gesandwicht tussen de bekende cru’s als Gigondas, Vacqueyras, Cairanne en Rasteau, ligt een oase aan wijngaarden te blinken in zon’s aanschijns en met de volle neus in de mistral. De reusachtige wijnvlakte van meer dan 1500ha die juist deze cru’s met elkaar verbindt, kreeg de naam Plan de Dieu, omdat het vroeger een zeer onherbergzaam gebied was waar rovers en bandieten schuil zaten. Om deze vlakte (= plain) in de middeleeuwen te doorkruisen, had je niet alleen de ziel maar ook de zegen van God nodig om er zonder kleerscheuren door te geraken. Sinds 14de eeuw werd deze vlakte ontgonnen niet alleen van zijn slechte reputatie, maar ook door locale boeren met het resultaat dat in 1326 de eerste wijngaarden werden aangeplant.

Door de zeer gemakkelijke bereikbaarheid en de grote homogene vlakte werd dit gebied in de post-fyloxeraperiode zowaar de wijnschuur van de Rhône. Pas wanneer men heeft vastgesteld dat de homogene bodem van rode leem met ronde keien wel degelijk meer verdiende dan bulkwijnen, zijn grote wijnfamilies (waaronder Meffre en Aubert) zich gaan interesseren in dit terroir. De grote omschakeling naar kwaliteitswijnen gebeurde einde 20ste eeuw en met de komst van heel wat jonge wijnbouwers kreeg deze Rhôneappellatie plots een interessante dynamiek, dat leidde tot een ‘village’-nomeclatuur. En terecht, want een wandeling in deze regio die zich uitstrekt over vier gemeentes (Violès, Travallian, Camaret-sur-Aigues en Jonquière) maakt duidelijk dat er één en ander aan het bewegen is en dat de 65 actieve wijnbouwers er alles aan doen om zich kenbaar en zichtbaar te maken tussen het grote geweld van de omliggende cru’s. Het hart van de appellatie ligt in het dorpje Travaillan en jaarlijks organiseren ze ‘la balade gourmande de Plan de Dieu’, waaraan duizend gastronimsche wandelaars met het glas in de hand een parkoers van 9km kunnen afleggen in de wijngaarden en bij wijndomeinen.

De Baronie Gent van de Commanderie des Côstes du Rhône vond het meer dan tijd om deze appellatie met haar voortrekkers naar Vlaanderen te brengen en te ontdoen van de wazige (lees onbekende) reputatie. Het is altijd een uitdaging om kwalitatief een village-appellatie uitdagend te confronteren met hun grote buren en cru’s (Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Cairanne en Rasteau), waarbij de ambitie bestaat om zeker niet onder te doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.